Informatie en advies over zonnedakpannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Fallback Image

Wie de krant leest of naar het nieuws kijkt is er getuige van. Onze voorraad fossiele grondstoffen is aan het opraken. De steenkoolcentrales zoals we die nu kennen die voor onze elektriciteit moeten zorgen sluiten één voor één hun deuren. De grondstof is simpelweg te schaars om nog langer te gebruiken. Ook de aardgaswinning bij Slochteren komt aan zijn einde. Aardgas inkopen in het buitenland is nog wel een optie maar ook hier komt langzaamaan een einde aan. Wie wil weten waar de energie dan vandaan moet komen slaat de ogen ten hemel. En daar zie je het antwoord op deze prangende vraag.

Waarom zonnedaken de toekomst zijn

Kijk je naar boven, dan zie je de zon. De zon is er altijd al geweest en wordt pas de afgelopen tien jaar ontdekt als bron van energie. Zonnepanelen zijn namelijk in staat om de zonnestralen op te vangen en deze om te zetten in energie. De zonnepanelen zoals we die 10 jaar geleden kenden waren oninteressant voor het grote gebruik. Ze waren lomp en kwetsbaar. De glazen platen waren loodzwaar en uiterst breekbaar. Een flinke hagelbui kon zomaar het einde van je zonnepanelen betekenen. In een tijd waarin het klimaat verandert en hagelbuien in zowel de zomer als winter voorkomen is dat slecht nieuws. Het is om deze reden dat de industrie verder innoveert op het gebied van zonne-energie. Zonnedaken zijn het antwoord op de vraag welke manier het beste werkt om de zon te vangen.

Waar moet je naar kijken wanneer je een zonnedak wil gaan kopen

Ga jij je oriënteren op de aanschaf van een zonnedak of zonnepanelen, dan vliegen de prijzen je al snel om de oren. Vol goede moed lees jij je in, maar al snel kom je tot de conclusie dat de traditionele zonnepanelen nog altijd een betaalbaardere keuze zijn dan een zonnedak. Je zal dan ook verder moeten kijken naar het prijskaartje wil je een echt goede keuze kunnen maken. We hebben enig voorwerk voor je gedaan en rondgevraagd bij een aantal leveranciers van zonnepanelen en zonnedaken. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen en zonnedaken

Welk product of dienst wil je afnemen Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Traditionele zonnepanelen zoals verkrijgbaar van de meest recente generatie Per 10 vierkante meter, exclusief montage Gemiddeld 4050 euro
Built in zonnepanelen Per 10 vierkante meter, exclusief montage Gemiddeld 6100 euro
Zonnedakpannen, de meest recente innovatie op het gebied van zonnepanelen Per 10 vierkante meter, exclusief montage Gemiddeld 7200 euro

 

  • Wanneer jouw pannendak aan het einde van de levensduur is gekomen. Overweeg jij zonnepanelen en heb je een huis met een traditioneel pannendak? Dan hebben wij wellicht heel goed nieuws voor jou. Het is namelijk mogelijk om je pannendak te voorzien van een oppervlak bestaande uit zonnedakpannen. De prijs zoals opgegeven is per 10 vierkante meter. Ga er vanuit dat je ongeveer 30 tot 40 vierkante meter nodig hebt om je dak eenzijdig te kunnen voorzien van zonnedakpannen. De prijs is exclusief de plaatsingskosten.
  • Wanneer jouw pannendak nog jaren mee kan. Heb jij een pannendak wat nog jaren mee kan, dan is het wellicht een beter idee om te wachten met het aanschaffen van zonnepanelen. Je kan natuurlijk traditionele zonnepanelen of built in zonnepanelen kopen wanneer je nu al je huis wil voorzien van zonne-energie. Je kan ook wachten op de innovaties die er nog aankomen. Een Tesla zonnedak bijvoorbeeld is ook in de maak en minstens zo interessant en exclusief.

Hoe is het prijskaartje van een zonnedak of zonnepanelen opgebouwd

Hoeveel jij betaalt voor een zonnedak of zonnepanelen bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is jouw gezin. De grootte van jouw huishouden of gezin bepaalt voor een groot deel hoeveel zonnepanelen of zonnedakpannen je nodig hebt. Heb je een huishouden van twee personen, dan wordt er waarschijnlijk niet zo heel veel energie verbruikt. Je kan in dat geval af met 11 tot 16 zonnepanelen. Heb je een huishouden met 4 man, dan zal je al 24 zonnepanelen nodig hebben om je hele huis van elektriciteit te kunnen voorzien. Hoe meer personen in je huis; hoeveel meer zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel duurder je uit bent.
  • Keuze 2: Welk vermogen moet jouw zonnedak leveren. Dit is het punt waar het echt om gaat. We kijken nu naar het feit of jouw dak geschikt is voor een zonnedak of dat er toch zonnepanelen nodig zijn. Een zonnedak kan namelijk verhoudingsgewijs minder vermogen leveren omdat de dakpannen niet geheel bestaan uit zonnepaneel. Ze zijn voor een deel met zonnepaneel bekleed en dat zorgt ervoor dat je bijna nooit een gezin in een eengezinswoning kan voorzien van gratis elektriciteit met een zonnedak. Zonnepanelen leveren veel meer vermogen maar ogen minder fraai. Wil je dus helemaal zelfvoorzienend zijn, dan zijn zonnepanelen dus een betere keuze. Ze zijn daarnaast voordeliger.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste kan je besparen op de aanschaf van zonnepanelen of een zonnedak door offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen aangezien een belangrijk deel van het totale kostenplaatje uit arbeidsloon bestaat. Jouw voordeel kan daardoor oplopen tot wel 30 procent.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?