Informatie en advies over zonnedakpannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Fallback Image

Vandaag de dag is er een steeds grotere roep naar zonnepanelen. De reden hiervan is duidelijk. De hoeveelheid fossiele brandstoffen die we tot onze beschikking hebben raakt op. Kolencentrales moeten sluiten en ook het aardgas bij Slochteren raakt langzamerhand op. Steeds vaker krijg je dan ook briefjes in je bus van bedrijven die jou zonnepanelen willen gaan leveren. Het ene aanbod klinkt nog beter dan het andere. Als onwetende consument zou je zomaar het eerste het beste voordelige aanbod kunnen aannemen. Het is dan ook goed om te kijken naar de belangrijkste eigenschap van een zonnepaneel; de watt piek

Een watt piek, wat is dat

Een watt piek is een waarde die het vermogen van een zonnepaneel aangeeft. Het vermogen van een zonnepaneel is de hoeveelheid energie die kan worden geleverd om jouw huis te voorzien van stroom. Een zonnepaneel met een laag vermogen kan dan ook een lager aandeel energie leveren dan een zonnepaneel met een hoog vermogen. De watt piek zou dan ook een goede graadmeter moeten zijn van de waarde van een zonnepaneel.

Wat zijn de kosten van een zonnepaneel per watt piek

Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is het belangrijk dat je de prijs per watt piek bekijkt. We hebben voor jou gekeken naar de kosten per watt piek voor een zonnepaneel. We keken ook naar het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt voor een huishouden.

 

Hoeveel personen telt jouw huishouden Hoeveel zonnepanelen heb je nodig Wat is de prijs voor het aantal zonnepanelen
1 persoon 11 Tussen 4950 en 5450 euro
2 personen 16 Tussen 7350 en 7950 euro
3 – 4 personen 22 Tussen 9700 en 10500 euro
5 – 6 personen 26 Tussen 11500 en 12600 euro

 

  • Als je een klein huishouden hebt. Heb je een klein huishouden, dan zal je ook weinig zonnepanelen nodig hebben. Je hebt dan ook maar weinig vermogen nodig. Je bent goedkoper uit bij de aanschaf, maar je terugverdienperiode is ongeveer even lang als bij een groot huishouden. Je energieverbruik is namelijk normaliter ook lager.
  • Als je een groot huishouden hebt. Heb je een groot huishouden, dan zal je meer zonnepanelen nodig hebben om je hele huis van zonne-energie te voorzien. Je zal meer moeten betalen bij de aanschaf, maar je verdient het geld net zo snel terug als wanneer je een klein huishouden hebt. Dit komt doordat je energieverbruik een stuk hoger ligt.
Hoeveel zonnepanelen liggen er op je dak Wat is het vermogen van deze zonnepanelen Wat zijn de investeringskosten per watt piek
12 zonnepanelen 3000 wp 2,08 euro
15 zonnepanelen 4000 wp 1,99 euro
24 zonnepanelen 6000 wp 1,84 euro
28 zonnepanelen 7000 wp 1,78 euro

 

Hoe is het prijskaartje van zonnepanelen opgebouwd

Hoeveel jij betaalt voor je zonnepanelen (per watt piek) bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: welke generatie zonnepanelen koop je. Vaak zie je zonnepanelen voorbijkomen die letterlijk spotgoedkoop zijn. Het is goed om dan te kijken welke generatie zonnepanelen je op punt staat om aan te schaffen. Zonnepanelen die al wat ouder zijn, zullen ook voorzien zijn verouderde techniek. Ze zijn groter en zwaarder maar leveren minder watt piek dan zonnepanelen van de moderne generatie. Omdat dit zonnepanelen zijn die vaak zijn blijven liggen bij leveranciers wil men daar voor een dump prijs vanaf. Het is verstandig om te kijken of dit wel de zonnepanelen zijn die jij wil aanschaffen voor je huis.
  • Keuze 2: Van welk materiaal zijn de zonnepanelen gemaakt. Je hebt traditionele glazen zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die redelijk kwetsbaar zijn. Daarnaast hebben ze een redelijk laag vermogen wanneer je het vergelijkt met folie zonnepanelen. Folie zonnepanelen zijn van zichzelf lichter en hebben een hoger rendement. Je betaalt iets meer per zonnepaneel maar krijgt er wel veel meer energie voor terug.
  • Keuze 3: Koop niet teveel zonnepanelen. Je zou denken bij zonnepanelen dat je behoorlijk kan besparen door meer zonnepanelen te kopen dan je voor je gezin nodig hebt. Dit is echter niet helemaal waar. Je betaalt namelijk een kostprijs die behoorlijk hoger ligt dan noodzakelijk is. Je verdient wel wat terug doordat je de opbrengst van je zonnepanelen kan salderen met het energiebedrijf, maar de kosten en inkomsten staan niet met elkaar in verhouding.

Praktische bespaartips

  • Werk samen met de buren. Ga je zonnepanelen aanschaffen, dan is het een goed idee om samen te werken met je buren. Er zal immers een bedrijf moeten langskomen om de zonnepanelen te plaatsen. Dit bedrijf neemt bouwsteigers en gereedschap mee om de zonnepanelen te monteren. Hier worden kosten voor berekend. Deze kosten worden eenmalig gemaakt, dus ook wanneer er voor meerdere daken zonnepanelen moeten worden geleverd. Jij ziet dit als voordeel terug op de rekening.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op zonnepanelen door offertes op te vragen. Dit doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offerte kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?