De tijd dat het niet uitmaakte waar de stroom uit je stopcontact vandaan kwam ligt achter ons. Steenkolencentrales sluiten massaal hun deuren. Ook het winnen van aardgas is steeds meer omstreden aan het worden. In Slochteren begint de weerstand toe te nemen en raakt de voorraad op. Ook aardgas vanuit het buitenland is langzamerhand onbetaalbaar aan het worden. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer energiebedrijven hun energie uit een andere bron halen. Er wordt gekeken naar natuurlijke grondstoffen voor energie. De zon is een grondstof die eindelijk ontdekt is.
Hoe zonnepanelen ooit ontstonden
Zonnepanelen werden ooit ontworpen om het milieu te ontlasten Het eerste doel was niet eens een besparing opleveren. Men wilde kijken in hoeverre het mogelijk was om een elektrisch apparaat te laten functioneren op de kracht van de zon. Een zonnepaneel van de eerste generatie was dan ook helemaal niet bedoeld om een huis van energie te voorzien. Het was zwaar en log. Daarnaast was het materiaal uiterst breekbaar. Een harde hagelbui was in staat om een zonnepaneel te verwoesten. Het is maar goed dat er verder geïnnoveerd werd.
Van log naar dun
Door de jaren heen heeft de ontwikkeling van het zonnepaneel een enorme vlucht genomen. Was het eerste een log en dik apparaat wat kwetsbaar en daarnaast heel duur was; tegenwoordig is dat anders. Een zonnepaneel anno nu is dunner en weegt nog slechts een fractie van het oertype. Tegenwoordig mag je per zonnepaneel rekenen op een gewicht wat tussen de 10 en 15 kilo ligt. Dat is nog behoorlijk veel te noemen, maar voor nu is dat het beste wat er te krijgen is. Wanneer je dit leest snap je gelijk waarom niet ieder huis en niet ieder dak geschikt is voor zonnepanelen van de modernste generatie.
Waarom zonnepanelen alweer aan een opvolger toe zijn
Zonnepanelen zoals we ze kennen zijn niet voor iedere situatie geschikt. Daarnaast zijn ze nog altijd niet in staat om genoeg energie en watt piek te leveren om een huishouden van meerdere personen volledig van energie te voorzien. Het is dan ook zaak dat daar wat aan gedaan wordt. Een zonnepaneel zou eigenlijk ongeveer de helft meer vermogen moeten leveren om doeltreffend te werken. In dat geval zouden meer huishoudens overgaan tot zonne-energie. Zonnepanelen op je dak en dan toch nog bijbetalen zijn voor veel gezinnen een slechte optie.
Een zonnepaneel als verfraaiing van je huis
Je kan niet zeggen dat de zonnepanelen zoals we die nu kennen een verfraaiing van je huis zijn. Ze zijn op een dak geplaatst en doen daar in de meeste gevallen afbreuk aan het huis. Een pannendak geeft een woning immers iets karakteristieks en het gelijke uiterlijk van de dakpannen van een heel rijtje woningen is rustgevend in het straatbeeld. Het is tijd dat zonnepanelen geen doorbrekende functie hebben, maar een vernieuwende en verfraaiende functie. Met die opdracht in het achterhoofd zitten ontwerpers momenteel aan de tekentafel.
Een zonnedak in plaats van een zonnepaneel
In het verleden keken we naar ‘het huis van de toekomst’. Je zag daar een dak wat gedomineerd werd door zonnepanelen. Het opvallende aspect was het dak. Dit was geen traditioneel dak wat ontsierd werd door zonnepanelen. Het was een dak wat bekleed was met een dakbedekking die de zonnestralen zelf opving waarna die werden omgezet in energie. Hoe kon men destijds weten dat daar nu – jaren later – aan wordt gewerkt. Een zonnedak is het nieuwe zonnepaneel. Tesla, bekend van de auto’s, werkt in het grootste geheim aan een zonnedak gemaakt van kwarts. Dit materiaal moet ervoor zorgen dat een heel huis wordt voorzien van zonnedak waarna de energie gratis aan het huis wordt afgegeven. Het zonnedak heeft de toekomst, dat is duidelijk.
Waarom zonnepanelen voorlopig nog niet uit het straatbeeld verdwijnen
Zonnedaken zijn een mooie toekomstdroom maar voor veel mensen zal het altijd bij een droom blijven. Feit is namelijk dat een zonnedak aanmerkelijk duurder is dan zonnepanelen. Niet alleen het materiaal maar ook het plaatsen ervan is een stuk kostbaarder. Dat zorgt ervoor dat zonnedaken niet in ieders budget passen terwijl zonnepanelen dit vaak wel doen. Zolang de prijsverschillen nog dusdanig groot blijven zullen zonnepanelen de populairste versie blijven. Men kijkt immers nog altijd op de korte termijn naar een dergelijke investering. Dan zijn zonnepanelen nog steeds de beste keuze.