Informatie en advies over zonnedakpannen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Fallback Image

Het wordt steeds duidelijker. De brandstoffen die we vandaag de dag gebruiken om energie mee op te wekken zijn op aan het raken. Fossiele brandstoffen als steenkool en aardgas worden steeds schaarser en kostbaarder. Het is dan ook tijd dat we overgaan tot het gebruik van natuurlijke brandstoffen om energie mee te genereren. De zon is er eigenlijk altijd al geweest. Het feit dat dit nu pas als brandstof wordt ‘ontdekt’ is te danken aan het feit dat zonnepanelen tot nu toe onooglijk waren. Het is dan ook goed om te kijken naar de diverse mogelijkheden om zonne-energie op te wekken.

Waarom normalen zonnepanelen vaak niet geschikt zijn

Het zonnepaneel zoals we het tot nu toe kenden heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. In het begin was er sprake van grote dikke panelen van glas die een minimaal rendement hadden. Ze stonden op het dak van de huizen van wereldverbeteraars die behoorlijk wat geld uitgaven voor iets wat nog te experimenteel was om echt rendement op te leveren. De opvolger was een nieuwe generatie zonnepanelen. Deze zonnepanelen zoals we die nu kennen zijn ongeveer 4 millimeter dik. Ze wegen ongeveer 10 kg per vierkante meter. Een behoorlijke belasting wanneer je het op een dak wil gaan plaatsen.  Een dergelijk zonnepaneel kan je dan ook niet op ieder huis plaatsen. Een woning met een plat dak heeft doorgaans een minder sterke constructie. Een tiental zware zonnepanelen kan voor bouwtechnische schade zorgen.

Wat is een zonnedak parasol

De zonnepanelen industrie is aan het innoveren. De zonnedak parasol lijkt de toekomst te zijn. Afkomstig van een Nederlandse fabriek hebben we het over een prachtig staaltje techniek. Het gaat in dit geval om een zonnepaneelachtige folie die je kan uitrollen als een parasol. Het materiaal weegt 600 gram per vierkante meter. Je begrijpt dat een dergelijk product nog niet in de winkel verkrijgbaar is.

Niet verkrijgbaar maar toch al uitverkocht

Een zonnedak parasol is een product wat momenteel nog in de maak is. Dat neemt niet weg dat al heel veel consumenten uit binnen- en buitenland interesse hebben in dit materiaal. Het is dan ook bij voorbaat tot ongeveer 2019 al uitverkocht. Niet vreemd voor iets wat nog op de markt moet komen.

Hoeveel kost een zonnedak parasol

Je zal dan ook voor een kostenplaatje moeten kijken naar een vergelijkbaar materiaal. We hebben het over het zonnedak wat in zonnedakpannen verwerkt zit. We hebben een vergelijking voor je gemaakt met nog twee andere soorten zonnepanelen. Hier zie je de prijs per product waarbij je rekening moet houden met innovatie en dikte van het product.

 

Welk product of dienst neem je af Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Traditionele zonnepanelen, laatste generatie Per 10 vierkante meter Ongeveer 4000 euro
Built in zonnepanelen Per 10 vierkante meter Ongeveer 5500 euro
Zonnedakpannen Per 10 vierkante meter Ongeveer 7600 euro

 

  • Als je een pannendak hebt. Heb je een pannendak en is het toe aan vervanging, dan is het de moeite waard om zonnedakpannen te overwegen. Je gebruikt dan de allernieuwste techniek en hebt geen opstaande zonnepanelen op je dak. De prijs is naar verhouding behoorlijk hoog. Je krijgt daar nu nog niet het rendement voor terug wat je graag zou willen, maar je voegt wel waarde toe aan je huis. Andere dakpannen plaatsen en daarna zonnepanelen plaatsen is een optie die ongeveer net zo kostbaar is.
  • Als je geen pannendak hebt. Heb je geen pannendak maar bijvoorbeeld een plat dak met bitumineuze afwerking, dan is het een goed idee om te wachten tot het zonnedak parasol op de markt komt. Je koopt deze dakbedekking voor een prijs waar je wel voor moet sparen. Feit is dat je daarna de komende jaren geen nieuwe bitumen dakbedekking meer nodig hebt, en dat je dak geld oplevert in plaats van dat het geld kost.

Hoe is het prijskaartje opgebouwd

Hoeveel jij uiteindelijk gaat betalen voor een zonnedak parasol bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is jouw huishouden. De grootte van je huishouden is doorgaans leidend voor de prijs die je uiteindelijk betaalt voor een zonnedak parasol. Heb je een gezin van één of twee personen, dan is jullie energieverbruik waarschijnlijk behoorlijk laag. Heb je een huishouden met kinderen dan gaat er al behoorlijk wat meer energie doorheen in jouw gezin. Je zal dan meer vermogen nodig hebben vanuit je zonnepanelen om jouw huis van elektriciteit te kunnen voorzien. De vraag is zelfs of de eerste generatie zonnedak parasol wel in staat zal zijn om dit te leveren.
  • Keuze 2: Welk type dak heb je. Bij een pannendak zijn er genoeg mogelijkheden om nu al een variant op de zonnedak parasol te plaatsen. Je zou kunnen kiezen voor een built in zonnepaneel. Hierbij zit één zonnepaneel verwerkt per 4 dakpannen. Je krijgt daardoor een dak wat een stuk minder uitsteekt dan een dak waar losse zonnepanelen op worden gemonteerd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op zonnedak parasol door offertes aan te vragen. Je kan dan ook kijken naar varianten die momenteel al verkrijgbaar zijn. Dit doe je heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?