Het is steeds duidelijker. Voor de energievoorziening van ons huis moeten we steeds minder gebruik maken van fossiele brandstoffen. De kolencentrales sluiten een voor een en er wordt overgestapt op zogeheten groene energie. Wanneer jij als consument zelf groene energie gaat inkopen bij een energiebedrijf betaal je daar vaak de hoofdprijs voor. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van zonnepanelen. We keken voor je naar de kosten van zonnepanelen, de voordelen, maar ook naar de nadelen.
Hoeveel kosten zonnepanelen
Zonnepanelen waren ooit experimenteel en nieuw. Het waren lompe platen die loodzwaar waren wanneer ze op je huis werden geplaatst. Het rendement was opvallend laag waardoor ze vooral door wereldverbeteraars werden aangeschaft. Wie tegenwoordig gaat kijken naar de kosten van zonnepanelen komt tot een aangename ontdekking. Zonnepanelen zijn een aangenaam alternatief geworden van grijze energie. Zwaar en log zijn ze ook al niet meer. Het huidige zonnepaneel heeft een redelijk hoog rendement en is eenvoudig op een dak te plaatsen. We informeerden naar de kosten van zonnepanelen en kwamen tot de volgende conclusies.
Welk product of dienst wil je afnemen | Per welke eenheid is de prijs berekend | Wat is de prijs per eenheid |
Zonnepanelen normaal | Per 10 vierkante meter | 4050 euro |
Zonnepanelen in-dak | Per 10 vierkante meter | 5550 euro |
Zonnedakpannen | Per 10 vierkante meter | 7550 euro |
- Als je dakpannen aan vervanging toe zijn. Zijn jouw dakpannen aan het eind van hun levensduur en aan vervanging toe; in dat geval zou je kunnen overwegen om zonnedakpannen aan te schaffen. De prijs per 10 vierkante meter mag dan wel hoger zijn; de kosten van 10 vierkante meter dakpannen laten vervangen zijn ook niet gering. Aangezien zonnedakpannen een mooi alternatief zijn en bovendien geld besparen is het een interessante investering.
- Als je dakpannen nog niet aan vervanging toe zijn. Heb jij dakpannen of en andere dakbedekking die nog lang niet aan vervanging toe is; in dat geval is het een interessant idee om normale zonnepanelen aan te schaffen. Naar verhouding heb je er minder van nodig, aangezien zonnedakpannen een kleiner oppervlak zonnepaneel hebben dan zonnepanelen. Daarnaast zijn zonnepanelen een stuk goedkoper wat de investering kleiner maakt.
Hoe is het prijskaartje van zonnepanelen samengesteld
Hoeveel jij betaalt voor zonnepanelen bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt bij de aanschaf van zonnepanelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe groot is je huishouden. Hoeveel jij betaalt voor zonnepanelen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de grootte van je huishouden. Je hebt namelijk veel meer vermogen nodig om de energie voor een groot huishouden te kunnen leveren dan om de energie voor een klein huishouden te kunnen leveren. Een klein huishouden heeft dus minder zonnepanelen, of zonnepanelen met een lager vermogen nodig.
- Keuze 2: Welk aandeel van je stroomvoorziening wil je leveren met zonne-energie. Wil jij je complete energieverbruik leveren door de zonnepanelen, dan zal je veel en grote panelen nodig hebben met een zwaar vermogen. Wil je echter de helft van je energieverbruik of drie kwart leveren met zonnepanelen, dan heb je minder zonnepanelen of zonnepanelen met een lager vermogen nodig. Deze zullen een voordeligere aanschaf zijn. Je zal dan nog wel een deel per maand moeten bijbetalen aan het energiebedrijf waardoor je besparing zal tegenvallen.
- Keuze 3: Welk type zonnepanelen kies je. Je hebt de keuze uit meerdere soorten zonnepanelen. Je hebt de zonnepanelen in de standaard uitvoering die je met een frame op je dak plaatst. Deze zonnepanelen zijn optisch het minst mooi. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor weer en wind waardoor ze kwetsbaarder zijn dan andere typen zonnepanelen. Kies je voor zogeheten in-dak panelen, dan kies je voor panelen die iets duurder zijn maar die per 4 dakpannen zitten ingebouwd. Ze zullen dan een tussenvorm zijn tussen normale zonnepanelen en zonnedakpannen.
De zonnedakpannen zijn de duurste soort. Het zijn dakpannen waarvan een gedeelte zonnepaneel is. Optisch zijn ze het mooiste maar ze zijn ook het duurste. Daarnaast zijn ze redelijk gevoelig voor lekkage.
Praktische bespaartips
Zonnepanelen zijn nog steeds een redelijk kostbare aanschaf. Met de onderstaande tips kan je gemakkelijk besparen.
- Informeer naar subsidies. Op zonnepanelen valt gemakkelijk te besparen. Dit doe je onder andere door bij de rijksoverheid en /of de lokale overheid te informeren naar subsidies. Deze kan je krijgen in de vorm van een tegemoetkoming in de kosten.
- Informeer naar leningen. Wie zonnepanelen wil gaan aanschaffen kan daar een lening voor aanvragen. Dit doe je bij de rijksoverheid en in sommige gevallen ook bij de lokale overheid. Je betaalt dan een aantrekkelijke lage rente over je lening. Bovendien kan je met een geringe eigen investering zonnepanelen laten plaatsen.
- Huur zonnepanelen. Zonnepanelen kan je ook huren. Dit doe je bij energieleveranciers die deze service aanbieden. Je betaalt dan automatisch veel minder voor de energierekening terwijl je de huur van zonnepanelen betaalt. Met een aantal jaren zijn de zonnepanelen van jou. Je kan ze dan eventueel tegen een geringe bijbetaling overnemen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar je op zonnepanelen door offertes op te vragen. Dat doe je via één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je met elkaar kan vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een behoorlijk voordeel tot wel 30 procent opleveren.